top of page
  • dorsk28

Nehéz a szuperkatonák élete – Timothy Zahn Cobra trilógiája (szpoileres)

A Cobra trilógia Timothy Zahn életművének korai darabja, a három kötet (Cobra, Cobra Strike, Cobra Bargain) egyaránt a nyolcvanas évek végén született, tehát még azelőtt, hogy Zahn berobbant volna a köztudatba A Birodalom örököseivel. A trilógiát később (2004-ben) egyetlen gyűjteményes kötetben is kiadták, én magam már ezt a változatot olvastam. Az újrakiadást a 2000-es években egy újabb trilógia, a Cobra War követte, majd végül a Cobra Rebellion trilógia tette kilenckötetessé ezt az impresszív sorozatot. A Cobra láthatóan Zahn szív ügye, a Moreau család történetén kívül csupán Thrawn élt meg ennyi kötetet Zahn tollából.


A történetet, illetve nyugodtan mondhatjuk, hogy az egész Cobra-univerzumot szokás háborús sci-finek nevezni, mely szerintem nem fedi a valóságot. Tény, hogy szuperkatonákról szól, a megerősített kerámia-csontozattal, testbe épített fegyverarzenállal, felerősített érzékekkel, valamint az ezeket működtető nanokomputerrel ellátott Cobrákról, amelyeket a Troftok elleni háború során hoztak létre, az Emberek Dominiumának titkos fegyvereként. A Troft-háború azonban már az első kötet második főfejezetét követően véget ér, a történet innentől inkább arról szól, hogy mit lehet kezdeni a szuperképességekkel felvértezett veteránokkal a háború után. A későbbi kötetekben már egy új ellenséggel kell szembenézni (lásd alább), ám ezek is inkább a háború elkerüléséért való politikai és személyes harcokról szólnak, s nem az összecsapások a lényegesek. A Cobra sorozat ugyanis tipikus timothyzanhos történet, egy sci-fi világban játszódó családráma, a Moreau família több generációjának története, mely szorosan összeforrt a Cobrákkal.


Az első kötet főhőse Johnny Moreau, az első Cobrák egyike, aki a háborút követően veteránként néz szembe előbb az emberi társadalom iránta érzett félelmével és ellenérzésével, majd miután (öccsének, Jaime-nek is köszönhetően) a Dominium megtalálja a megoldást a Cobra-veteránok problémájára, elsők között csatlakozik az új projekthez. Ez pedig nem más, mint hogy a szuperharcosokat új világok meghódítására (illetve a telepesek segítésére) vessék be, jó messze a Dominiumtól, a Troft Gyülemény másik végén. Johnny így katonából rendfenntartó, majd politikus, és végül államférfi lesz, akinek sok áldozat árán sikerül megmenteni az Aventine-bolygón kialakult új társadalmát mind a belső mind a külső ellenségektől. Az ár azonban jelentős: a Troft veszély, csak úgy hárítható el, ha elvágják a Cobra Világokat a Dominiumhoz fűző köldökzsinórt, mellyel nemcsak a friss kolóniák maradnak teljesen magukra, hanem Johnnynak öccsétől is végső búcsút kell mondania. De ez még nem minden! A Cobra-felszerelés ugyanis lassan roncsolja a katonák szervezetét, s a harcosokra rövid élet (60-70 év körüli halál, az általában 100 évig élő emberek között) és fájdalmakkal teli öregkor vár.

A második kötetben az idős Johnny mellett fiai, a politikusi pályára lépő Corwin, a szintén Cobrává operált és kiképzett Justin, valamint annak ikertestvére, Joshua játszanak főbb szerepet. Szintlén fontos a történetben a Monreau-k jó barátjának számító, az első könyvben is felbukkannó Almo Pyre Cobra-hacos, valamint Lisbeth Telek biológus és kormányzó, aki a Moreau-k politika ellenfeléből válik előbb-utóbb szövetségesükké. A regény kiindulópontja egy ajánlat, amivel a Troftok keresik fel a Cobra Világokat: Trof-zsoldban pusztítsanak el egy új, fenyegető ellenséget, cserébe 5 lakatlan bolygót kapnak további terjeszkedés céljából. Az ajánlat erkölcsileg kétségtelenül aggályos, ám az ár csábító, ígyhát Telek kormányzó missziót vezet a titokzatos ellenség világára, a Qasamára, melynek a két ifjabb Moreau Justin és Joshua is tagja. Eközben Johnny sem tétlen, feleségével a Troftok által ajánlott világokat feltérképező misszióhoz csatlakozik. Telek expedíciója azonban nem várt felfedezést tesz: a qasamaiak valójában emberek, akik 300 évvel ezelőtt egy félresikerült űrutazás révén keveredtek a Troft űr másik végére. Ezek az emberek némileg fejletlenebbek, ám cserébe roppant paranoidok, ráadásul bizarr szimbiózisba élnek egy mojo nevű madárfajjal, amelynek hála megszűntek az emberiségre oly jellemző belső konfliktusaik, így félelmetes erővé váltak. Telek és a Monreau-k célja végül találkozik: semlegesíteni kell a qasamaiakban rejlő fenyegetést, anélkül hogy ember-ember közötti galaktikus háborút robbantsanak ki.


Míg a második kötet több főhőssel operál, addig a harmadik könyv egyértelmű főhőse Justin lánya, Jasemine "Jin" Moreau. A könyvön érződik, hogy még '90 előtt íródott, a 25. században játszódó regény egyik alapproblémája, hogy nők eddig még nem voltak Cobra-harcosok, s ezen a katonai és politikai vezetés nem is hajlandó változtatni. Justinnak azonban csak lányai születettek, így a Cobra-karrier örököse egye inkább Jin válik, aki maga is szeretné megtörténi a patriarchális hagyományt, s Cobrává válni. Ehhez végül az azóta kormányzóvá előlépett Corwin Moreau segít, aki saját politikai karrierjét áldozza be unokahuga álmáért, alkut köt politikai ellenfelével: Jin lesz a kísérlet arra, hogy lehetnek-e női Cobrák, s ha a kísérlet kudarcot vall, Corwin is visszalép a kormányzóságtól. Jin tehát Cobra lett, ám nemcsak katonatársai előítéletét kell legyőznie, hanem egyből a mélyvízbe is vetik a Qasamára küldik egy csapattal, hogy derítsék ki, miért és hogyan verték át a bolygó köré állított aventine-i kémműholdakat. A misszó azonban tragédiába fullad, csupán Jin éli túl, akinek be kell olvadnia a qasamai világba, hogy teljesítse küldetését. Egy titkos adu azonban van: a qasamaiak kifejezetten patriarchális társadalomban élnek, így senki sem gondol arra, hogy a védtelennek tűnő huszonegy éves leányka valójában félelmetes harcos. Jin szövetséget, sőt barátságot köt egy helybéli falusi patrícius fiával, akinek segítsével megismeri a qasamai társadalmat, kultúrát, s lassan a bolygót és a Cobra Világokat egyaránt fenyegető veszélyt is kiderítik. A qasamai kultúra kifejezetten az arab világra hajaz, a történet akár egy amerikai katonalány közel-keleti misszójaként is felfogható.


A három regény egy remek családdráma, de emellett kifejezetten jó látlelet egy frissen létrejött társadalom fejlődősének, a politkai rendszer, illetve csoprtosulások alakulásának, s gyakorlatilag a nemzetté válásnak. Némi sci-fi elemmel megfűszrezve. A sztori azonban nem ér véget, Jin és Corwin Moreau, valmint leszármazottaik a későbbi regényekben is felbukkannak.

16 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page