top of page
  • dorsk28

Na ez már egy háborús scifi! – Ajánló Timothy Zahn Cobra War trilógiájához

Timothy Zahn az 1980-as években írt Kobra könyveket követően csupán a 2000-es évek végén vette újra elő a Kobra-verzumát, hogy 2009 és 2018 között hat új könyvet írjon! A hat kötet két trilógiára a Cobra War és a Cobra Rebellion szériákra bomlik, azonban valójában nemcsak hogy az 1985-ben megindult Cobra-saga szerves részei, de a két trilógia valójában egy grandiózus eseménysort regél el. Míg az első Cobra-sorozat három kötete a Moreau család különböző generációinak történetét regéli el (Johnny az első Kobra, fiai: Corwin, Justin és Joshua, illetve Justin lánya, Jin), addig a másik két trilógia már kifejezetten egy szűk családot, Jin Moreaut, férjét és gyermekeit helyezi a középpontba.




Jin, az első (és eleddig egyetlen) női kobraharcos Cobra Bargainban olvasható qasamai missziója után már évtizedek teltek el, a nő azóta férjhez ment egy kobratársához, Paul Broomhoz, sőt már mindhárom gyermekük a felnőttkorba lépett. A két fiú Merrick és Lorne követték a családi hagyományt, és maguk is kobraharcosok lettek, míg Jody afféle zoológusnak tanult. A család korábbi politikus feje, Corwin Moreau – Johnny Moreau első kobra és államférfi fia – továbbra is életben van, megnősült s afféle bölcs nagy-nagybácsiként fogja össze a famíliát. Az eseménysor egy titokzatos levéllel indul be, mely Jinnek szól, s a Qasamára hívja. Arra a Qasamára, ahová olyannyira tilos utazni, hogy hazaárulásnak minősül...


Az első regény (Cobra Alliance) többnyire a Qasamán játszódik, ahol Jinnek, illetve a vele tartó idősebbik fiának, Merricknek össze kell fogniuk a bizalmatlan qasamaikkal (pontosabban a qasamaiaknak velük), hogy legyőzhessék a bolygót megszálló troft erőket. A könyvben számos régi ismerős visszatér az eredeti Cobra-sorozatból, mint a második könyvben megismert, immár meglehetősen idős Moff, azaz Moffren Omnathi tanácsos, valamint természetesen a harmadik regényben kulcs szerepet játszó Daulo Sammon, illetve Miron Akim is. Akim karaktere különösen megtetszett a regények során, a katonai vezetővé és stratégává válló marid amolyan qasamai Thrawnnak is felfogható (Omnathival egyetemben). Új qasamai karaktereket is megismerhettünk, köztük Daulo és Miron fiait, Fadilt és Sirajt, valamint az ifjú djinnt, Carsh Zoshtakot. A djinnek egységét vezeti ugyanis maridként Miron Akim, ők a qasamaiak válasza a kobraharcosokra, felfegyverzett és felerősített páncéllal rendelkező elit katonák. Jin, Merrick és a djinnek végül sikerrel űzik el a troft megszállók első hullámát, ám kiderül, hogy nemcsak a Qasama, hanem Aventine és a többi Kobra-világ is megszállás alatt áll... A remény szikrája azonban még ég: nem minden troft ért egyet a megszállókkal, a Kobra-világokkal szoros kereskedelmi kapcsolatban álló desmense-k örömmel fordulnának a távoli, megszálló desmense-ek ellen, amennyiben egy emberi győzelem megmutatja, hogy a troft sereg verhető!


Amíg az első regény főként Jinre és Merrickre, addig a második kötet (Cobra Guardian) első sorban a család többi tagjára, az Aventine-on maradt Lorne-ra, valamint a Caelian-ra távozó Paulra és Jodyra fókuszál. Lorne-nak a megszállt fővároson, a Capitalián kell magát átverekednie, hogy kimenekítsen egy amúgy kobraellenes aventine-i poltikust, valamint egy titkos fegyvert, mellyen akár a háború sorsa is múlhat. Eközben Jody tudóstársaival a Caelian problémájának megoldásán dolgoznak (a bolygó élővilága annyira ellenséges, hogy szinte teljesen élhetetlen), amikor beüt a troft invázió. Jin is a Caelian felé tart segítséget kérni a qasamaiaknak, ahogy előbb-utóbb Lorne is ott köt ki: minden út a Caelian felé vezet! A második könyvben kifejezetten ezek a caelian-i fejezetek tetszettek, Jody a ravasz leányzó is szimpatikus karakter lett, ahogyan a bolygó rémes spóra-, növény- és állatvilága, s a caeliani vadon, az úgy nevezett Csodaország is nagyszerűen lett bemutatva. A történet új karakterei közül Freyan, a némileg elvont, esetlen ám bátor tudós, valamint Kemp és Harli Uy kobraharcosok teszettek, ám itt is megjelent a Zahnnál oly gyakori ellenszenves politikusfigura! Ráadásul nem ott ahol vártuk, a kobraellenes kormányzó, Treakness még egész türhetőre sikeredett, ám a fiatal, csinos és ambíciózus Nissából, a kormányzó-generális asszisztenséből, igazi rövidlátó, makacs politikus vált, mihelyt hatalmat kapott, még inkább a hazaárulás felé lökve a Moreau-Broom famíliát.


A harmadik regény (Cobra Gamble), amolyan kisfinálé, ebben ér véget a Qasamát és a Kobra-világokat egyaránt leigázó troft megszállás, méghozzá a Moraeau-Broom család hathatós közreműködésével. Ebben a regényben különösen a qasamai száll tetszett, ahogyan Moffren Omnathi és Miron Akim árulást elkövetve, de szembeszáll a helyi rövidlátó politikussal, a Sahni egyetlen élő tagjával, hogy megmentsék bolygójukat, és megakadályozzák, hogy a kobragyűlölő politikus meggátolja a qasamai-kobra szövetsét, elpusztítva ezzel a világukat. A Jin, Paul és Lorne által hozott titkos fegyver, az Isis kobragyár qasamai kézbe került, az új harcosok pedig legyőzték a Qasamát megszálló Drim desmense-t. A regény két másik szála azonban már előre mutat, a későbbi könyvek felé. A Caelianon Jody és társai egy újabb inváziós erő támadására készülnek, s meggyűlik a bajuk a troft hadifoglyokkal is, ám a lány felfedezi, hogy a troftok a qasamán levadászott vadállatokat nemcsak az Aventine-re szállítják, a megszállás megkönnyítésére. Merrick pedig a troftok – a Balin desmense – fogságába kerül, ahol megtudja, hogy a Qasamát és Caeliant is megszálló Drim demense emberi rabszolgákat tart. A Balin vezető, Ukunthi megkéri Merricket, hogy segítsen kideríteni, hogy mit terveznek a Drimek, míg a rabaszolga, Anya a világa felszabadításához kéri a kobraharcos segítsét. Ez a történet azonban már a következő trilógiában folytatódik.


A Cobra War és Cobra Rebellion trilógiák tehát valójában egy történet, ahol az első trilógia vége csupán az első akadály, a troft megszállás, legyőzését jelenti. A rejtélyek csak fokozódnak, s további három könyv meséli tovább a Moreau-Broom família hőstettekkel és hazaárulásokkal tarkított történetét.

15 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page