top of page
  • dorsk28

Idegenek bandaháborúja New Yorkban – Ajánló Timothy Zahn The Gray and the Green c. regényéhez

Timothy Zahnt még mindig leginkább a Star Wars köteteiről ismerjük, azonban számos izgalmas saját regénye is olvasható. Ezek némelyikéről már itt a blogon is írtam, többnyire sorozatokról, trilógiákról, pentológiákról beszélhetünk. A The Gray and the Green azonban ezen a téren is különlegesnek számít, ugyanis csupán egyetlen (ám terjedelmes) kötet dolgozza fel a történetet.


A sztori egy rejtélyes, riutalás gyilkosság meghiúsulásával kezdődik, mely során egy fiatal kislányt akarnak feláldozni. A lány a Greenek közé tartozik, s a halálát a Green és a Gray frakció egyezsége írja elő. A kislány – Melantha Green – azonban megmenekül, és a különleges, idegen leányzó egy közönséges emberi házaspár, Roger és Caroline Whittier gondjaiba kerül. Roger és Caroline házassága nem problémamentes, ám az, hogy hirtelen egy idegen-banadaháború sűrűjébe keverednek az ő életükben is fordulópontot jelent, megtanulják megértelni egymást. Roger és Caroline mellett a történet harmadik főhőse Tom Fierenzo rendőrnyomozó, s a három ember szépen lassan felfejti a Greenek és Grayek titkát, s igyekeznek megakadályozni az egész New Yorkot veszélyeztető konfliktusuk tetőzését.


A Green és Gray frakciók meglehetősen emberszerűek, ám a külső megjelenésükön felül jelentős eltérések tapasztalhatók. A Greenek az erdőkhöz és a fákhoz vonzódnak, míg a Grayeknek a fémekhez van különleges érzékük, ami eltérő képességeikhez késségeikhez is vezet. A Green és a Gray társadalom is eltérő, a Green kultúrát egy jelentős hierarchia, és a különféle Adományok rendszere hatja át, míg a Grayek szabadabbak, már-már anarchiaszerű társadalom jellemzi őket. A két faj mindenesetre ugyanazon helyrő származik, s éppen a kettejük háborúja miatt menekültek New Yorkba, ahol aztán a vita újra kibontakozódott. De még is mi ez a konfliktus, és honnan származik a két nép? Na és hogyan válik egyszer csak fantasy Zahn sci-fijéből? Nos ezért már el kell olvasni a könyvet

5 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page